Zalecenia dietetyczne dla osób używających aparat stały
Osoby noszące aparaty stałe powinny zrezygnować z:
- gumy do żucia, gdyż jej usunięcie z elementów aparatu stałego może być bardzo trudne i powodować uszkodzenie elementów takich jak zamki ortodontyczne i odcementowanie pierścieni.
- słodkich, oblepiających zęby pokarmów jak toffi, mentosy, żelki, krówki - pokarmy te dłużej pozostają na zębach i elementach aparatu, zwiększając ryzyko próchnicy i odwapnień zębów.
- słodyczy jak cukierki, batony, słodkie napoje, szczególnie jeśli nie możemy umyć zębów, lub choćby wypłukać ust wodą.
- szczególnie twardych pokarmów, mogących uszkodzić elementy aparatu jak: orzechy, sezamki, twarde herbatniki, suchary, owoce pestkowe, czy twarde pieczywo.
Spożywanie owoców
Owoce, jak jabłka i gruszki powinny być krojone w talarki, lub kostki, a owoce pestkowe jak śliwki i brzoskwinie pozbawione pestki.
Barwiące jedzenie
Niektóre elementy aparatu jak bezbarwne gumeczki, którymi mocuje się łuk do zamków, lub łańcuszki elastyczne wykonane z silikonu są podatne na przebarwienie niektórymi pokarmami jak: wino, kawa, czerwone buraki, jagody, wiśnie, mocna herbata. Kolorowe gumeczki tzw. silikonki są mniej podatne na przebarwienie.